Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Για τη Νοέλα και το Τραγούδι

Ερχόμενοι στη σελίδα αυτή, πάνω πάνω θα συναντήσετε τους εξής τίτλους: Το Τραγούδι του Χρόνου και το Έπος της Νοέλα. Πολύ πιθανόν να μην καταλαβαίνετε τι ακριβώς σημαίνουν και σε τι αναφέρεται η κάθε μία από τις τέσσερις αυτές λέξεις. Ας τις πάρουμε λοιπόν μία μία, ξεκινώντας αλφαβητικά από τη λέξη έπος:
Έπος: Ως έπος ορίζεται μια μεγάλη σε μέγεθος αφήγηση που εξιστορεί τις πράξεις κάποιου/κάποιων ήρωα/ηρώων που (όχι απαραίτητα) κατέχει/κατέχουν θεικές ή μυθικές δυνάμεις και έρχεται/έρχονται αντιμέτωπος/αντιμέτωποι με μια σειρά από δοκιμασίες, συχνά πέρα από τις δυνατότητες του/τους. Τις περισσότερες φορές ο/οι ήρωας/ήρωες εκπροσωπούν κάποιον λαό ή χώρα, υπαρκτή ή θρυλική. Το Τραγούδι του Χρόνου είναι μια τέτοια ιστορία και εξιστορεί τις περιπέτειες δυο παιδιών, του Λουκά και της Φωτεινής, η μοίρα των οποίων είναι δεμένη με εκείνη των λαών της Νοέλα.
Αρκετά περίεργο για χριστουγεννιάτικη ιστορία, δεν συμφωνείτε; Μα ποιος σας είπε πως οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες πρέπει να είναι αποκλειστικά γλυκερές και παιδιάστικες ή σύντομα διηγήματα με ηθικό περιεχόμενο; Άλλωστε για αυτό υπάρχει η λογοτεχνία και δε η φανταστική: για να διευρύνει τις ένοιες και να μεγαλοποιεί τις καταστάσεις.

Νοέλα: Η Νοέλα είναι ο χώρος στον οποίο διαδραματίζονται τα περισσότερα γενονότα της ιστορίας. Είναι ένας διαφορετικός κόσμος (Αλλόκοσμος για την ακρίβεια) με δική του γεωγραφία, ιστορία, πολιτισμούς και πλάσματα. Δεν είναι εντελώς μυθικός καθότι συνυπάρχει με τη Γη, μα βρίσκεται σε μιαν άλλη διάσταση κάπου ενδιάμεσα του δικού μας κόσμου και του Βασιλείου των Ουρανών. Κύρια γνωρίσματα της Νοέλα είναι πως εκεί βασιλεύει η νύχτα και η παγωνιά (αν και όχι τόσο φοβερά όσο στο δικό μας κόσμο) και πως εκεί τα Χριστούγεννα δεν διαρκούν μοναχά μία μέρα (ή δώδεκα μέρες σύμφωνα με την εορταστική παράδοση) αλλά παραμένουν αναπόσπαστο κομμάτι του κόσμου.
Τραγούδι: Η μουσική και τα τραγούδια έχουν ιδιαίτερη σημασία στη Νοέλα. Λέγεται πως ο κόσμος αυτός φτιάχτηκε μέσα από ένα αγγελικό τραγούδι. Ο τίτλος της ιστορίας αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο Τραγούδι, εκείνο που κάποτε κατάφερε να νικήσει το Χρόνο. Το Τραγούδι αυτό όμως παραμένει ως ένα από τα μεγάλα αινίγματα. Λίγοι το γνωρίζουν και ελάχιστοι το θυμούνται και σχεδόν κανείς από τους Νοέλιους δεν είναι σίγουρος για το είδος του, αν ήταν δηλαδή ύμνος ή νανούρισμα, θρήνος ή χαρωπό τραγούδι.
Χρόνος: Ο Χρόνος είναι ο μεγάλος εχθρός της Νοέλα, εκείνος που κάποτε αποπειράθηκε να την υποτάξει και να την διαφθείρει. Είναι μια εξώκοσμη, σκοτεινή δύναμη που μπορεί να προκαλεί φθορά, δυστυχία, πόνο και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις. Όπως συμβαίνει και με το Τραγούδι που τον νίκησε, έτσι και με το Χρόνο, οι Νοέλιοι γνωρίζουν ελάχιστα για τη φύση και την προέλευση του, ενώ μερικοί φοβούνται την επιστροφή του που σύμφωνα με τις προφητείες, θα επιστρέψει αυτή τη φορά όχι για να υποτάξει τη Νοέλα αλλά για την ισοπεδώσει.

1 σχόλιο:

  1. Χρόνια Πολλά Γιώργο! Σου εύχομαι καλά Χριστούγεννα και ανυπομονώ να πιάσω στα χέρια μου το μυρωδάτο χαρτί γεμάτο με τις λέξεις σου. Φιλιά. Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή